|
Ku pami?ci!
|
| szalupa |
Dodany dnia 28-10-2007 20:45
|
Użytkownik
Data rejestracji: 04.03.07
|
Z okazji ?wi?t Zmar?ych, fajnie by?oby powspomina? Nowian, którzy zapadli w naszej pami?ci z niebanalnych sytuacji, zrobili dla Nowego wiele dobrego, albo swoim ?yciem dali przyk?ad lojalno?ci, oddania sprawie. Przyczynili si? do rozwoju naszego miasta, to dobra okazja, ?eby przywo?a? ich pami??. |
| |
|
|
| szalupa |
Dodany dnia 28-10-2007 20:56
|
Użytkownik
|
Pami?tam pana Targa?skiego, by? moim nauczycielem muzyki i j. rosyjskiego. Wprawdzie nied?ugo, ale to wystarczy?o, ?eby zaszczepi? we mnie ch?? uczenia si? gry na akordeonie. Kiedy tylko wyczu?, ?e mam do tego talent, ka?d? lekcj? musia?am zaczyna? od zagrania czegokolwiek. Gdyby ?y? d?u?ej, na pewno umia?abym lepiej gra?, nie darowa?by mi. |
| |
|
|
| barbaros |
Dodany dnia 28-10-2007 20:58
|
Użytkownik
Data rejestracji: 04.11.05
|
Ten temat to dobry pomys?. Moim zdaniem, tak? wyj?tkow? osob? o wielkim sercu i niesamowitej dobroci by? ks. Lewandowski, nasz niegdysiejszy proboszcz. Wspomaga? finansowo swoich ministrantów, którzy po uko?czeniu liceum kszta?cili si? dalej..Nie oczekiwa? w zamian wdzi?czno?ci, jedynie ...wytrwa?o?ci w nauce. Nie przywi?zywa? wagi do dóbr doczesnych, ?y? skromnie, prawie ascetycznie...
To by? naprawd? KTO?...
Edytowane przez barbaros dnia 28-10-2007 20:58
barbaros |
| |
|
|
| rampa |
Dodany dnia 28-10-2007 21:36
|
Użytkownik
Data rejestracji: 04.02.07
|
Dla mnie osobami do których wracam - cofaj?c si? do lat szkolnych- s? ?p. Pani Borucka i Pan Sworowski.Nauk? w szkole rozpocz??am z rocznym opó?nieniem, ze wzgl?du na chorob?. Pierwsza moja wychowawczyni Pani Borucka stwierdzi?a, ?e mog? i?? do drugiej klasy.Po dwóch m-cach przyj??a mnie do drugiej klasy Pani Stasiewska. Dyrektor Sworowski na takie przej?cie si? zgodzi?.Nikogo nie zawiod?am, szko?y- Podstawow? i Liceum sko?czy?am z dobrymi wynikami. Dzisiaj w takiej sytuacji trzeba by?oby zaanga?owa? psychologów. To zdarzenie dawa?o mi poczucie -b?d?c osob? doros??- ?e nie ma rzeczy niemo?liwych. |
| |
|
|
| 23121959 |
Dodany dnia 31-10-2008 22:32
|

Użytkownik
Data rejestracji: 18.01.08
|
Pani Wiesia Wojnowska, ostatnia pani na Ko?czycach ... Nosi?a zawsze ciemne i bardzo skromne, wr?cz ubogie stroje. Pami?tam Jej spokojn? i szlachetnie klasyczn? twarz. I oczy. Du?e i bardzo m?dre oczy, którymi z wielk? uwag? wpatrywa?a si? w twarz swojego rozmówcy.
Te oczy nabiera?y blasku, kiedy wspomina?a czasy przedwojenne i opowiada?a o swoich rodzicach i braciach, o maj?tku Ko?czyce, o przedwojennej polonistyce na Uniwersytecie Warszawskim, gdzie studiowa?a.
Kiedy? spostrzeg?a. ?e czytam Prousta. U?miechn??a si? lekko i powiedzia?a Cho? tylko szcz??cie jest zbawienne dla cia?a, zgryzota rozwija si?? ducha, tak mawia? Proust, pami?taj o tym zawsze.
Nie skar?y?a si? na swój trudny, powojenny los. Zawsze skromna, pe?na godno?ci i przepe?niona niesamowitym, wewn?trznym spokojem.
Przypominam sobie Jej s?owa Zobaczysz, w ko?cu nadejdzie wolna Polska, wtedy wszystko b?dzie inne.
Wspania?a Pani Wiesia, dziedziczka z Ko?czyc.
I ona tworzy?a tak?e histori? tego miasta, warto o tym pami?ta? .....
|
| |
|
|
| 23121959 |
Dodany dnia 01-11-2008 09:10
|

Użytkownik
Data rejestracji: 18.01.08
|
Pani Wiesia Wojnowska cz?sto zachodzi?a do moich bliskich krewnych: Babci i Cioci.
To by?y lata siedemdziesi?te, pocz?tek osiemdziesi?tych. Rozmowa o której wspominam, mia?a miejsce podczas mojego wakacyjnego pobytu w Nowem, tu? przed rozpocz?ciem moich studiów - koniec lat siedemdziesi?tych.
Pani Wiesia lubi?a po niedzielnej mszy przej?? uliczkami miasteczka i zajrze? do domu mojej rodziny na ulicy Kolejowej. To by?y zawsze ciekawe, chocia? bardzo krótkie spotkania. |
| |
|
|
| grzybek |
Dodany dnia 01-11-2008 12:35
|
Użytkownik
Data rejestracji: 15.01.08
|
ja wspominam wszystkich,którzy odeszli,jednak najbardziej mojego brata Andrzeja,po którym czuje wielka strate w sfym sercu,to by? gosc.pozatem super braciak.SPOCZYWAJ W POKOJU BRACIE.
woda |
| |
|
|
| spica |
Dodany dnia 01-11-2008 12:55
|
Użytkownik
Data rejestracji: 05.01.08
|
Dla mnie osobami do których wracam cz?sto my?lami s? cz?onkowie mojej rodziny: mój ojciec,moja mama,moje ciocie i wujostwo,którzy bohatersko walczyli z okupantem,prze?yli[ niektórzy]wojn? i Syberi?.Zawsze byli patriotami i Polakami.Prze?yli naprawd? ci??kie czasy. Wojna zmarnowa?a im m?odo??,mi?o??,nauk?. Dla mnie to prawdziwi bohaterowie!!! Cze?? ich pami?ci!!!
|
| |
|
|
| szalupa |
Dodany dnia 01-11-2008 14:37
|
Użytkownik
|
Masz racj? Spica, ofiary wojen... Cz?sto próbuj? wyobra?a? sobie, co mogli czu? ludzie, którzy do?wiadczyli jakiejkolwiek tragedii zupe?nie niewinnie i niechc?cy. W jednej chwili ginie brat, ojciec, m??, dziecko...serce p?ka z bólu. Cz?sto tak my?l?, ?e mamy teraz za dobrze i dlatego ludzie si? nie szanuj?. We?my ostatnie wydarzenia w Gruzji...ilu ludzi zgin??o przez urojenia i chore ambicje jednego cz?owieka. Cze?? pami?ci wszystkim " wyrwanym ?yciu " ludzi. |
| |
|
|
| spica |
Dodany dnia 11-11-2008 12:56
|
Użytkownik
|
DZIE? NIEPODLEG?O?CI
Lat ju? dziewi??dziesi?t
Min??o od chwili,
Gdy zaborcy wreszcie
Polsk? opu?cili.
Mój tatu? pami?ta?
Ten dzie? upragniony,
Gdy wolny byt Polski
Zosta? og?oszony.
On w zaborze rosyjskim
Musia? ko?czy? szko?y,
A los polskich uczniów
Nie by? tam weso?y.
Mnie uczono w wolnej,
Lecz czy niepodleg?ej?
Przecie? tak?e rosyjskiemu mocarstwu
Tak bardzo uleg?ej!
Znów lata mija?y
Pod cudzym nadzorem,
A? Polsk? wyzwolono
Pod ludzi naporem.
Jak Ci Polsko powiedzie?
Bez s?ów wy?wiechtanych,
?e najbardziej w ?wiecie,
To Ciebie kochamy?
Przez wieki dr?czona,
Zaborcom uleg?a,
Jeste? teraz wolna,
Polsko niepodleg?a! |
| |
|
|
| grzybek |
Dodany dnia 11-11-2008 13:21
|
Użytkownik
|
piekny wiersz,spica.tylko szkoda,ze tresc jego jest tak jagby ze snu.
niepodleg?a komu???????  nieczaje.ale dobra nieczepiam sie,dzisiaj swieto pszecie,mi?ego wypoczynku.
woda |
| |
|
|
| spica |
Dodany dnia 11-11-2008 20:23
|
Użytkownik
|
Grzybek, czego ty "nie czajesz"? nie uczy?e? si? w szkole o Pi?sudskim? co mia?e? za stopie? z historii dwójk? czy pi?tk?? co dzi? obchodzisz za ?wi?to?No nie chyba ?artujesz!!!  |
| |
|
|
| grzybek |
Dodany dnia 12-11-2008 07:29
|
Użytkownik
|
akórat z historji mialem dobre stopnie.ja poprostu niebende ci tlumaczy? oco mi idzie,bo niebende bawil sie w polityke.ale jedno ci powiem ,od jednego tyrana zesmy sie uwolnili,to mamy drugiego.pszeciesz oni nam dyktuja krok po kroku,co mamy robic i jak,i historja uczy ,w czasie kryzysu wszyscy którzy nam dyktowali,sie odnas odwrócili.to ty spica zartujesz ze otym niewiesz.ale spica,niepszejmuj sie to tylko moje pszemyslonka,niechce truc naten temat.polityke zostafmy politykom,a my pogadajmy na inne tematy.
Edytowane przez grzybek dnia 12-11-2008 07:33
woda |
| |
|
|
| grzybek |
Dodany dnia 12-11-2008 07:55
|
Użytkownik
|
pozatem kocham POLSKE.wróci?em doniej po latach.choc by?em ustawiony na zachodzie.tu jest moje miejsce,choc skromniej,ale w domu.na ziemi która znam,i jest piekna,moja,nasza.pozdrawiam
woda |
| |
|
|
| szalupa |
Dodany dnia 12-11-2008 22:59
|
Użytkownik
|
Tak czytam Spica Twój fajny wiersz i sobie mysl?, ?e polacy tak bardzo maj? niewol? we krwi, ?e na wolno?ci g?upiej? i nie umiej? z niej korzysta?. Naród Izraelski 40 lat w?drowa? przez pustyni?, ?eby przez trudy, niedostatek i cierpienie móc wej?? do ziemii obiecanej, ju? jako oczyszczony i przygotowany do ?ycia na wolno?ci, naród. Tyle lat potrzeba, ?eby zrzuci? pi?tno niewoli... My jeste?my dopiero na pó?metku  |
| |
|
|
| szalupa |
Dodany dnia 31-10-2009 20:27
|
Użytkownik
|
Min?? rok i znowu po?egnali?my wielu ludzi... |
| |
|
|
| spica |
Dodany dnia 31-10-2009 21:09
|
Użytkownik
|
Patrz? na p?omie? tl?cy si? w zniczu,
smutek i ?al si? we mnie budzi.
Spogl?dam w niebo i zadaj? pytanie:
Dlaczego Bo?e zabierasz dobrych ludzi?....
|
| |
|
|
| szalupa |
Dodany dnia 01-11-2009 12:18
|
Użytkownik
|
Spica, to, ?e dobrzy ludzie odchodz?, ma te? swoj? logik? Dobrych ludzi cenimy, jak ju? ich nie ma. Wtedy dopiero zaczynamy o nich mówi?, wspomina?, docenia? i przejmowa? od nich przywary. Zastanawiamy si? nad warto?ci? ?ycia i nad tym, co jest w nim najwa?niejsze. Pozorne z?o-?mier? dobrego cz?owieka, zostaje zamienione w dobro, bo zaczynamy warto?ciowa?, analizowa?, mo?e nawet zmienia?...? |
| |
|
|
| gumis64 |
Dodany dnia 08-02-2013 12:19
|
Użytkownik
Data rejestracji: 27.06.07
|
62 lata temu 8 lutego 1951 komuni?ci zamordowali ?upaszk?... Zygmunt Edward Szendzielarz, ps. "?upaszko" (ur. 12 marca 1910 w Stryju, stracony 8 lutego 1951 w wi?zieniu mokotowskim w Warszawie) – major kawalerii Wojska Polskiego i Armii Krajowej. |
| |
|
|
| dunder |
Dodany dnia 13-04-2013 10:25
|
Użytkownik
Data rejestracji: 06.02.04
|
W liceum 8 kwietnia br. po po?udniu odby?o si? spotkanie poetyckie po?wi?cone nie?yj?cej ju? kole?ance z NBK (matura 1965) Ludmile Ho?odze po??czone z prezentacj? Jej tomiku wierszy Kiedy? wrócisz z moich wspomnie? jak z podró?y . Nie mog?em tam by? - zapalam ?wieczk? [*] [^] |
| |
|