Nazywam si? Beata Górska, mieszkam w Pelplinie. Pisz? histori? rodziny. Przegl?daj?c w internecie wiadomo?ci na temat Nowego napotka?am si? na Wasze forum, ale z 2005r. Czy jeszcze istnieje? Mo?e Wy jeste?cie w stanie mi pomóc .
Poszukuj? jakichkolwiek wiadomo?ci na temat moich przodków:
- mój pradziadek - Józef Wi?niewski - w?a?ciciel barki ur. 24 wrze?nia 1853 Nowe (Rybaki), pow. ?wiecie, zamieszka?y w Toruniu, pow. Toru? (po 1925 roku kupi? dwa domy w Nowym) o?eni? si? z Cecyli? Lewandowsk? w 1890r. ?lub by? w Nowem, by? synem Jana Wi?niewskiego (to mój prapradziadek) marynarza, szypra i jego ma??onki Urszuli z domu Tuszy?skiej, oboje mieszkali w Nowem – port. Rybacki,
- mój dziadek Franciszek Sz?szor, ur. w Brze?nie w 1903r. By? m?ynarzem w Nowem nad Wis??. W metryce urodzenia mojego taty Jerzego (ur. w Nowem w 1933 r, tam mieszka? do 1936r) jest wpis: kierownik m?yna Franciszek Sz?szor zg?osi? urodzenie dziecka... . Moi dziadkowie Sz?szor mieszkali w Nowem do 1936r., potem przeprowadzili si? do powiatu Tczewskiego, do miejscowo?ci Rajkowy. Dziadek mój Franciszek zosta? osadzony w Obozie koncentracyjnym w Stutthofie, w 1945r.zosta? zastrzelony podczas marszu ?mierci w Straszynie. Tyle wiem na temat moich przodków. Mój tata zmar?, gdy mia?am 5 lat i niestety nic sie od niego nie dowiedzia?am Prosz? o kontakt.
Pozdrawiam Beata Górska
tel.602 514 408
beatagorska48@wp.pl
Edytowane przez arek dnia 17-07-2019 22:32
Ciekawa historia: szczególnie wzbogacaj?ca wiedz? o Rybakach (osiedlu) oraz o naszych m?ynach. My?l?, ?e wspólnymi si?ami mo?emy pomóc w rozwi?zaniu tych zagadek.
Jak my?lisz IKA damy rad??